Árréskorlátozás a nagy kereskedelmi láncoknál: 30 alapvető élelmiszerre vonatkozóan

A kormány március 17-től május 31-ig tartó időszakra bevezeti az árréskorlátozást, amely harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők haszonkulcsát legfeljebb 10 százalékban maximalizálja. Ez az intézkedés célja az infláció mérséklése és a fogyasztói árak csökkentése.

A korlátozás azon kiskereskedelmi egységekre vonatkozik, amelyek 2023-ban nettó árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot, így a kisebb boltok nem esnek a szabályozás hatálya alá.

Az árréskorlátozás alá eső termékek listája:

  • Csirkemell
  • Csirkecomb
  • Csirke farhát
  • Csirkeszárny
  • Egész csirke
  • Pulykamell
  • UHT tej (1,5% zsír)
  • UHT tej (2,8% zsír)
  • ESL tej (1,5% zsír)
  • ESL tej (2,8% zsír)
  • Étkezési olaj
  • Margarin
  • Sertészsír
  • Vaj
  • Finomliszt
  • Rétesliszt
  • Késői burgonya
  • Kristálycukor
  • Sertéscomb
  • Sertéskaraj
  • Sertésoldalas
  • Sertéstarja
  • Tojás
  • Tejföl
  • Trappista sajt
  • Tehéntúró
  • Natúr joghurt
  • Gyümölcsjoghurt
  • Fokhagyma
  • Párizsi

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy az intézkedés hatására az élelmiszerinfláció márciusban 9-10% körül alakulhat, és várhatóan 2 százalékpontos csökkenést eredményezhet. Amennyiben ez nem valósul meg, a kormány további lépéseket tervez, akár árstop bevezetését is fontolóra veszi.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az infláció mérsékléséhez szükséges, hogy az intézkedés az élelmiszer-ellátási lánc minden szereplőjére érvényes legyen, és a terheket közösen viseljék.

A kormány reményei szerint az árréskorlátozás hozzájárul az infláció csökkentéséhez és a fogyasztói árak stabilizálásához, különösen az alapvető élelmiszerek esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfelülre