A kormány március 17-től május 31-ig tartó időszakra bevezeti az árréskorlátozást, amely harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők haszonkulcsát legfeljebb 10 százalékban maximalizálja. Ez az intézkedés célja az infláció mérséklése és a fogyasztói árak csökkentése.
A korlátozás azon kiskereskedelmi egységekre vonatkozik, amelyek 2023-ban nettó árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot, így a kisebb boltok nem esnek a szabályozás hatálya alá.
Az árréskorlátozás alá eső termékek listája:
- Csirkemell
- Csirkecomb
- Csirke farhát
- Csirkeszárny
- Egész csirke
- Pulykamell
- UHT tej (1,5% zsír)
- UHT tej (2,8% zsír)
- ESL tej (1,5% zsír)
- ESL tej (2,8% zsír)
- Étkezési olaj
- Margarin
- Sertészsír
- Vaj
- Finomliszt
- Rétesliszt
- Késői burgonya
- Kristálycukor
- Sertéscomb
- Sertéskaraj
- Sertésoldalas
- Sertéstarja
- Tojás
- Tejföl
- Trappista sajt
- Tehéntúró
- Natúr joghurt
- Gyümölcsjoghurt
- Fokhagyma
- Párizsi
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy az intézkedés hatására az élelmiszerinfláció márciusban 9-10% körül alakulhat, és várhatóan 2 százalékpontos csökkenést eredményezhet. Amennyiben ez nem valósul meg, a kormány további lépéseket tervez, akár árstop bevezetését is fontolóra veszi.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az infláció mérsékléséhez szükséges, hogy az intézkedés az élelmiszer-ellátási lánc minden szereplőjére érvényes legyen, és a terheket közösen viseljék.
A kormány reményei szerint az árréskorlátozás hozzájárul az infláció csökkentéséhez és a fogyasztói árak stabilizálásához, különösen az alapvető élelmiszerek esetében.